چاپ
دسته: خواص درمانی

قارچ خوراکی ضد سرطان

قارچ ها گياهاني هستند كه از ادوار قديم با انسان بوده اند. سوابق فسيلي آنها به دوران پر كامبرين و دونين برمي گردد. و انسان هاي نخستين از خواص ويژه آن اطلاع داشتند.


شواهد نشان مي دهد كه مردم ماقبل تاريخ به طور منظم قارچ هاي وحشي را جمع آوري مي كردند. تصويرشناسي در آثار باستاني نيز نشان مي دهد كه مصري ها از 4 هزار و 600 سال پيش قارچ ها را مي شناختند و آن را گياه جاودانگي مي دانستند. طعم مطلوب قارچ، فراعنه مصر را وسوسه كرده بود تا اين گياه را غذاي مخصوص اشراف معرفي كرده و مردم عادي را از خوردن آن محروم كنند.
در فرهنگ ديگر كشورها نظير چين، روسيه، يونان، مكزيك و آمريكاي لاتين، قارچ گياه مقدس و سودمندي محسوب مي شد به طوري كه مردم در مراسم مذهبي نيز از آن استفاده مي كردند. بسياري باور داشتند، قارچ خواصي دارد كه قدرت فوق بشري به انسان مي دهد و به پيدا شدن گم شدگان كمك مي كند يا حتي روح انسان را تا حريم خدايان بالا مي برد.
اما كشت قارچ به شيوه كنوني و گلخانه اي براي اولين بار حدود سال 1754 در سوئد ابداع شد و در سال 1910 در ايالات متحده آمريكا سالن هاي استاندارد پرورش قارچ ساخته شدند.

قارچ ها در طبيعت انواع مختلفي دارند و تاكنون 38 هزار نوع از انواع آنها شناخته شده است كه فقط حدود يك چهارم آنها خوراكي هستند. معروفترين قارچ ها، قارچ سفيد يا دكمه اي با نام علمي Ayaricus است. اين قارچ به وفور در سوپرماركت يافت مي شود و به صورت تازه، كنسرو شده يا منجمد قابل دسترسي است. قارچ هاي خام سفيد طعم خوشمزه اي دارند، اما پخته آن خوشمزه تر است.
قارچ خوراكي دكمه اي از جمله مهمترين قارچ هاي خوراكي است كه در اكثر نقاط دنيا به وفور كشت مي شود.

ارزش غذايي قارچ دكمه اي
با اينكه قارچ از بقاياي مواد زائد گياهي و صنعتي تغذيه مي كند اما سرشار از پروتئين، كلسيم، فسفر، ويتامين و انواع اسيدهاي آمينه ضروري است. با پرورش قارچ مي توان ضمن تهيه غذاهاي لذيذ و مقوي و ارزان كمبود پروتئين و انواع ويتامين ها و املاح معدني مورد نياز بدن به ويژه كودكان و خانم هاي باردار تأمين كرد. پروتئين قارچ يك پروتئين حيواني- گياهي است و از ساير گياهان بيشتر است. چربي قارچ بسيار پائين است و كلسترول ندارد. چربي قارچ از نوع ليستين مي باشد. آهن و فسفر در قارچ زياد است و سديم آن پائين است و كلسيم بالائي دارد در نتيجه باعث تنظيم و كاهش فشار خون مي شود به همين دليل مصرف قارچ به بيماران قلبي توصيه مي شود.

خواص دارويي قارچ
ضد بيماري هاي قلبي قارچ هاي خوراكي منبع مناسبي براي جلوگيري از شيوع بيماري هاي توموري به شمار مي آيند. قارچ ها سبب رقيق شدن خون مي شوند و به سلامت قلب و عروق كمك فراواني مي كنند و با همين مكانيسم، احتمال مبتلا به بيماري هاي قلبي را كاهش مي دهند. همچنين قارچ سرشار از فيبرهاي غذايي به نام كيتين و بتاگلوكان است كه هر دو پايين آورنده كلسترول بوده و به حفظ سلامت قلب كمك مي كنند.

پيشگيري از بروز سرطان
نتايج چند تحقيق نشان مي دهد قارچ كه يك ماده غذايي معمول در رژيم غذايي مردم چين و ژاپن است، مي تواند از بروز سرطان هاي مثانه و پروستات پيشگيري كند و حتي در بهبود آنها نيز موثر باشد.
دانشمندان در مطالعات جديد خود دريافته اند كه قارچ ها مي توانند تومورهاي سرطاني را تا بيش از 75 درصد تحليل دهند تا جايي كه مي توان از آن به عنوان ماده جديد درماني براي معالجه سرطان ها استفاده كرد.
محققان خاطرنشان كردند كه مصرف اين قارچ ها كه خواص دارويي و ضدسرطاني دارند، مي تواند كيفيت زندگي بيماران مبتلا به سرطان را بهبود بخشد.
پژوهشگران مي گويند اهميت استفاده از اين ماده خوراكي به اين خاطر است كه نه تنها به درمان كمك مي كند، بلكه با كاهش دوز داروهاي معمولي و شيميايي براي مبتلايان به سرطان شرايط زندگي بهتري را فراهم مي كند. مواد مغذي موجود در قارچ، سيستم ايمني بدن را فعال كرده و خاصيت تدافعي بدن را در مقابل عوامل بيماري زا مثل انواع انگل ها، ويروس ها، باكتري ها و... بالا مي برد. چيني ها و ژاپني ها، قارچ را داروي ضدسرطان مي دانند در ژاپن، روسيه، چين و آمريكا، بسياري از داروها از بين برنده تومورها از قارچ هاي خوراكي و غيرخوراكي تهيه مي شوند.
قارچ خوراكي حاوي ماده اي است كه با تشكيل تومورهاي سرطاني پستان مبارزه مي كند و با تنظيم آنزيم آروماتاز (Aromatize) مانع از تشكيل تومور پستان مي شود.

جلوگيري از آلزايمر
در بين مزاياي قارچ جلوگيري از آلزايمر هم هست. نياسين موجود در قارچ باعث جلوگيري با به تأخير انداختن بيماري آلزايمر و ساير اختلالات شناختي به ميزان 70درصد مي شود. علاوه بر آن نياسين خطر ابتلا به بيماري هاي قلبي را كاهش مي دهد.

غذايي مناسب براي رژيم
قارچ به دليل كالري پايين براي كساني كه قصد كاهش وزن دارند. مناسب است. مطالعات نشان مي دهد كه هر 100 گرم قارچ فقط 12 كالري انرژي دارد.
متخصصان تغذيه به خانواده ها توصيه مي كنند كه هميشه قارچ را در برنامه غذايي خود بگنجانند، زيرا قارچ به علت داشتن «ژرمانيوم» موجب افزايش انرژي و رفع خستگي مي شود.
قارچ به خاطر داشتن ergothioneine، آنتي اكسيدان مورد نياز براي داشتن چشم هاي سالم، مغز استخوان، كبد، كليه ها و پوست را تامين مي كند همچنين مانع از عمل راديكال هاي آزاد در بدن شده و باعث كاهش فرايند پيري در انسان مي شود.
100گرم قارچ، يا تقريبا سه قارچ دكمه اي، شما را قادر خواهد كرد تا از همه ارزش تغذيه اي از قارچ بهره مند شويد.
قارچها فاقد چربي نيز هستند و حدود 80 درصد آن آب است. از اين رو مصرف آنها در رژيمهاي لاغري بسيار توصيه مي شود. ضمن اينكه داراي مواد مغذي بيشماري هم هستند كه با مصرف حجم كمي از آن مواد مقدار زيادي مواد به بدن مي رساند يعني با اين رژيم نه تنها كمبودي در تغذيه نخواهيم داشت، بلكه از بسياري از بيماريها هم ايمن خواهيم بود. قارچ همچنين در كاهش وزن و در ساخت عضله كمك كننده است.

توصيه هايي براي پخت
بهتر است قارچ به صورت پخته مصرف شود؛ چون آلوده به موادي است كه فقط با پختن از بين مي رود. البته قارچ هايي را كه به صورت بهداشتي و در محيط استريل توليد مي شوند مي توان پس از تميز كردن مصرف كرد. دانه هاي ريز سياه رنگي كه گاهي روي قارچ ها ديده مي شوند خاك پوششي استريل بستر قارچ است كه پاستوريزه بوده و هيچ ضرري براي سلامت انسان ندارند. امروزه آشناترين و بيشترين نوع قارچ توليد شده «قارچ دكمه اي سفيد» است كه رنگ آن از سفيد شيري تا قهوه اي روشن و سايز آن از كوچك تا بسيار بزرگ قابل تغيير است. اين قارچ ها هنگام مصرف خام از طعم ملايم و چوبي خوشايندي برخوردارند كه هنگام پخت بسيار متفاوت مي شوند قابل ذكر است مي توان از قارچ در تهيه سالاد و برخي از غذاها، به صورت آب پز، كبابي يا سرخ شده استفاده كرد.

قارچ آب پز
آب پز كردن قارچ ها باعث از بين رفتن ويتامين هاي گروه «ب» مي شود. هرچه مدت پخت كوتاه تر باشد قارچ از بافت نازك تر و ظريف تري برخوردار خواهد بود و از آن جا كه قارچ ها هنگام پختن، مقدار زيادي آب از دست مي دهند پخت طولاني آن ها باعث تراكم و سفتي بيشتر مي شود.

قارچ سرخ شده
براي سرخ كردن قارچ، اندكي كره يا روغن را در تابه گرم كرده و قارچ ها را در آن بريزيد و سپس در حدي حرارت دهيد و هم بزنيد تا آب قارچ كشيده شود و سطح آن طلايي گردد. سرخ كردن قارچ در روغن زياد آن را ثقيل و ديرهضم مي كند براي آنكه قارچ ها هنگام سرخ شدن در روغن سفت و سفيد بماند بهتر است به آن مقداري آبليمو اضافه كنيد و اين موضوع را در نظر داشته باشيد كه اگر قارچ هنگام سرخ كردن خيلي خيس باشد آب زيادي از خود پس مي دهد و به جاي آن كه برشته شود با بخار مي پزد.

قارچ كبابي
بهترين شيوه خوردن قارچ، كبابي كردن آن است. ابتدا كمي روغن يا كره روي سطح قارچ بماليد تا سطح آن مرطوب شود. قارچ را در فاصله 10 سانتي متري از آتش قرار داده و هر طرف را به مدت 4 تا 6دقيقه گرما دهيد. توجه داشته باشيد كه قارچ در مجاورت گرماي خيلي شديد قرار نگيرد. حين كباب كردن مي توانيد يك يا دو بار ديگر از روغن يا كره استفاده كنيد.



پخت قارچ در ماكروويو
قارچ به خوبي در ماكروويو پخته مي شود. مقدار موردنظر قارچ را در ظرف ماكروويو قرار داده و بدون نياز به كره يا روغن آن را براي مدت 2 تا 3دقيقه طبخ كنيد. در اين مدت فقط يكبار آن را هم بزنيد.

 

 

 نویسنده :ام هانی رمضانی

 

 

 کلمات کلیدی :کمپوست قارچ ،بذر قارچ ،خاک قارچ ،خاک پوششی ، قارچ ، قارچ صدفی

تولید بذر قارچ آریانا ، ارائه دهنده ی خدمات و مشاوره در زمینه های :

کمپوست قارچ صدفی ، کمپوست قارچ دکمه ای ، بذر قارچ ،  خاک قارچ ، کمپوست قارچ ،تولید بذر قارچ ، خاک پوششی قارچ ، راه اندازی سالن های قارچ ، بذر قارچ صدفی ، بذر قارچ دکمه ای ، خاک پوششی قارچ ، مکمل خاک ، کمپوست قارچ ، اسپان قارچ ، مشاوره تولید قارچ ، آموزش تولید قارچ ، مشاوره راه اندازی سالن قارچ ، فروش بذر قارچ ، قیمت انواع بذر قارچ ، مشخصات بذر قارچ مرغوب ، قیمت بذر قارچ دکمه ای ، فروش بذر قارچ صدفی ، تولید بذر قارچ صدفی ، انواع بذر قارچ ، تولید بذر قارچ صدفی ، شرایط مطلوب نگهداری بذر قارچ ، خصوصیات بذر قارچ خوب ، روش تهیه بذر قارچ ( اسپان قارچ صدفی - اسپان قارچ دکمه ای ) ، مزیت بذر قارچ خوراکی به سایر قارچ ها ، مراحل تولید انواع بذر قارچ ، روش تهيه بذر قارچ صدفی تولید فروش و پخش انواع بذر قارچ، مکمل خاک آریانا ،قارچ صدفی ، بذر قارچ ،  خاک پوششی ، قارچ ،  تولید قارچ صدفی ، پرورش کمپوست قارچ دکمه ای ، خاک قارچ  ،قارچ دکمه ای ، روش تهیه کمپوست قارچ دکمه ای

 

 

 

برچسب ها : مقالات پرورش قارچ ، درباره ی بذر قارچ ، روش تهيه بذر قارچ صدفی ، روش تهیه بذر قارچ ، مراحل تولید بذر قارچ صدفی ،انواع قارچ و مزایای آن ، بذر قارچ



مهندس داود احمدي كارشناس پرورش قارچ
kayhannews.ir