بستر قارچ صدفی

مروری بر تولید قارچ صدفی

مروری بر تولید قارچ صدفی

انواع بستر قارچ صدفی
از آنجاییکه قارچ صدفی یک تجزیه کننده اولیه است بر روی تمام موادی که پایه لیگنین و سلولز دارند رشد می کند مثل:تنه پوسیده درختان، ساقه غلات،چوب ذرت،تفاله چای،تفاله نیشکر،تخم پنبه دانه ،برگ نخل و …

بستر قارچ صدفی

روشهای مختلف تهیه بستر قارچ صدفی:

کمپوست قارچ

1) جوشاندن در آب
2) پاستوریزه با بخار آب داخل تونل های پاستوریزه
3)  استریل کردن با دستگاه اتوکلاو
4) گندزدایی با فرمالین
5) کشت بر روی شاخه های بریده درختان

روش جوشاندن در آب:در این روش کلش گندم خرد شده و یا کلش برنج را در گونی ریخته وزن می کنیم .اجازه می دهیم 8 ساعت در آب ولرم خیس بخورد سپس گونی را در آب در حال جوش ریخته و 45 دقیقه الی 1 ساعت صبر می کنیم.بعد گونی رااز آب خارج میکنیم و معمولا 8 تا 12 ساعت طول می کشد که آب اضافی آن رفته و کلش خنک شود.
مزایا و معایب:این روش از قدیم استفاده می شده و در دسترس است.هزینه زیادی ندارد.اما احتمال آلودگی بستر بسیار بالا است

روش پاستوریزه با بخار آب داخل تونل های پاستوریزه : در این روش مشابه تولید کمپوست قارچ دکمه ای بستر بعد از آبگیری در تونل پاستوریزه ریخته میشود.با این تفاوت که نیازی به افزودن مواد مختلف به کلش نمی باشد و کلش باید 4 روز آبگیری شود.بعد داخل تونل در دمای 60 درجه سانتیگراد 10 الی 12 ساعت پاستوریزه میشود و پس از خنک شدن بذر زنی صورت می گیرد.
مزایا و معایب این روش:هزینه احداث تونل بالاست. نیاز به فضای زیادی دارد.اما احتمال آلودگی بسیار پایین است .زمان spawnRun کوتاه
امروزه در اروپا بستر قارچ صدفی به این روش آماده میشود

قارچ صدفی

روش استریل کردن با دستگاه اتوکلاو:اتوکلاو دستگاهی است که با بخار تحت فشار عمل استریل کردن را انجام می دهد .اگر شما قصد دارید از خاک اره بعنوان بستر کشت قارچ صدفی استفاده کنید باید حتما آنرا در اتوکلاو استریل کنید.

بستر قارچ صدفی
مزایا و معایب: اتوکلاو گران قیمت است .استفاده از آن نیار به دانش فنی دارد.خطر انفجار دارد اما بهترین روش استریل کردن است.حتی در بیمارستانها استفاده میشود .بستر کاملا عاری از هر گونه آلودگی خواهد بود

روش گندزدایی با فرمالین:فرمالین جزء مواد گندزدا است یعنی هر چه میکروارگانیسم در معرض آن قرار بگیرد از بین می برد.در این روش کلش را در وان یا حوضچه حاوی آب خیس کرده به ازای 1000 لیتر آب 500 سی سی فرمالین بر روی آن ریخته اجازه می دهید تا 8 الی 12 ساعت بماند بعد آبگیری کرده و در اتاقی تمیز با بذر مخلوط کنید.

مزایا و معایب :فرمالین گازی سرطان زا است پس باید در محیط باز کلش ضدعفونی شود.چون کلش هنوز بافت سفت خود را دارد بعد از اختلاط با بذر دیر spawm Run (اصطلاحا سفید) می کند.اما روشی آسان است .نیاز به صرف انرژی ندارد. نیاز به چندین کارگر ندارد. حمله کپک سبز به بستر بسیار کم میشود.

قارچ صدفی

روش کشت بر روی شاخه های بریده درختان: این روش در مناطق مرطوب مثل شمال ایران که رطوبت نسبی هوا بالا است استفاده می شود.شاخه های بریده تازه را با دریل سوراخ کرده بذر را درون آنها گذاشته و روی آن را پنبه می گذارند.اگر شاخه ها خشک باشند ابتدا درون آب به مدت 48 ساعت خیس کنید و سپس بقیه مراحل را انجام دهید.در این روش بهتر است بذر از نوع پیم چوبی باشد تا بذر دانه غلات.

کمپوست قارچ

مزایا و معایب :نیاز به سالن برای پرورش قارچ صدفی در این روش نیست و می توان چوبها را کنار دیوار در سایه چید .روشی آسان است .از آنجاییکه معمولا از چوبها ی پوسیده استفاده میشود هزینه تهیه بستر پایین است.اما مخصوص مناطق خاصی می باشد.زمان میوه دهی نسبت به سایر روشها بسیار طولانی است.

کمپوست قارچ

مروری بر تولید قارچ صدفی

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا
اسکرول به بالا